5 tips om het naar bed brengen van je kindje leuker en makkelijker te maken

Kinderslaapcoach Tineke van The Goodnight Club geeft vijf leuke en efficiënte tips voor alle ouders om het naar bed brengen van jouw kindje leuker en makkelijker te maken!

Het naar bed brengen van je kindje kan een ware strijd zijn, maar het kán ook een moment om van te genieten zijn! In deze blog bespreek ik vijf tips die ik als kinderslaapcoach in de praktijk vaak met succes toepas. Deze tips maken het naar bed brengen van je kleintje leuker én makkelijker. Ga van een strijd naar een knus momentje om samen de dag af te sluiten. Fijn voor jou, en fijn voor je kindje. Lees je mee?

1. Gebruik een vast bedritueel
Kinderen, hoe klein ze ook zijn, hebben baat bij herkenbare rituelen. Vaste elementen in een vaste volgorde geven een duidelijk en herkenbaar signaal van wat er gaat gebeuren. Weten wat er gebeurt en wat er dus van je verwacht wordt, geeft rust. En rust doet ieder kind goed! Zorg dus voor een bedritueel dat je iedere avond op dezelfde wijze uitvoert. Houd het simpel en vooral niet te lang. Kinderen zijn aan het einde van de dag sowieso al vermoeid, dus vermoei je kleintje niet met een lang en uitgebreid ritueel. Voor peuters en kleuters kan het ook heel leuk zijn om het ritueel zichtbaar te maken door middel van structuurkaartjes. Ieder kaartje vertegenwoordigt een handeling uit het ritueel. 

2. Houd de teugels in handen
De teugels in handen houden oftewel; wees streng waar nodig. Zet rondom het naar bed gaan duidelijke kaders en houd je kind ook aan die kaders. Hoe duidelijker jij bent, hoe makkelijker je kindje weet waar hij aan toe én dat accepteert. Dus: één boekje lezen is ook echt maar één boekje lezen. Natuurlijk kan je je kind wel een keuzemoment geven als hij/zij dat heel prettig vindt. Leg 3 boekjes klaar en laat je kind er ééntje uitkiezen. De rest gaat meteen de kast in zodat je niet verleid wordt om er toch nóg een te lezen. Weet je dat je kind iedere avond om een slokje water vraagt in bed? Neem die slok water op in je vaste ritueel, zodat – als je kindje er om blijft vragen terwijl hij of zij geen echte dorst heeft – je hierop voorbereid bent.

3. Laat je kind unwinden en bouw de dag rustig af
Vermoeide kinderen worden vaak nog even extra actief. Het is eerder een teken van hoe moe ze eigenlijk echt zijn. Ook zijn veel ouders geneigd om op het einde van de dag nog even lekker te stoeien met hun kind, of andere wilde spelletjes te doen. De iPad of de tv is ook een vaak geziene “gast” aan het einde van de dag. Probeer ongeveer tot een uur voor bedtijd dit niet meer te doen! Schermen hebben een slechte (en aantoonbare) invloed op slaap. Ze beïnvloeden de productie van het slaaphormoon en wilde spelletjes maken eerder druk en onrustig in plaats van kalm. Terwijl we de hoofdjes én het lichaampje van je kindje juist kalm willen hebben zodat ‘ie lekker in slaap kan vallen. Lees daarom liever samen wat, zing een liedje (zoals de slaapliedjes uit deze afspeellijst van Juf Roos: https://www.jufroos.nl/muziek/slaapliedjes) of ruim samen het speelgoed op of de eettafel af.

4. Gebruik een slaaptrainer/wekker
Kinderen vanaf een jaar of 2-2,5 begrijpen goed hoe een slaaptrainer of -wekker werkt. Zo’n wekker geeft aan wanneer het tijd is om op te staan, maar ook wanneer het bedtijd is. Verwijs dus simpelweg naar de slaaptrainer in geval van discussie. Het is belangrijk om bij gebruik van slaaptrainers 100% consequent te zijn en te laten zien dat jij als ouder de slaaptrainer serieus neemt. Doe je dat niet? Dan verliest de wekker z’n werking.

5. Creëer een moment van samenzijn
Binnen de duidelijke kaders waar ik al eerder over schreef is het natuurlijk heel goed mogelijk om een fijn en intiem momentje te creëren waar jullie beiden van genieten. Zo wordt het naar bed gaan iets om naar uit te kijken, in plaats van om tegenop te zien. Geef je kindje tijdens het avondritueel de kans om jou nog iets te vertellen (“Is er nog iets wat je aan mij wil vertellen over vandaag?” of: “Waar heb je om gelachen vandaag?”). Zo sluit je samen de dag af. En vergeet die kus en knuffel niet: een liefdevolle dagafsluiting doet ieder kind (én ouder!) goed.

Slaapcoaching
Soms spelen er meer problemen rondom het slapen, dat er hulp nodig is. Slaapcoaching kan een uitkomst zijn bij problemen rondom het naar bed gaan, in slaap vallen of (het niet) doorslapen van je kindje. Want echt waar; in elk kindje schuilt een goede slaper! Meer weten over The Goodnight Club? Ga dan naar https://www.thegoodnightclub.nl/.

Artikel afbeelding
Delen via: