5 tips voor een eerste keer Sinterklaas vieren met je kindje

Sinterklaas is voor veel kindjes een hele spannende tijd. Vier jij voor het eerst Sinterklaas samen met jouw kindje? Dan hebben wij de 5 leukste tips voor jullie eerste pakjesavond op een rijtje gezet! Lezen jullie mee?

Nog even en het is 5 december. Voor het eerst Sinterklaas vieren; hoe pak je dat aan? De kans is groot dat je vragen hebt en niet weet waar – of wanneer – je moet beginnen. Vragen zoals hoe bereid je jouw kindje voor op de komst van Sint en Piet? Vanaf wanneer zet je de schoen? En wat voor cadeautjes kun je ze geven? Vragen die we natuurlijk graag beantwoorden, zodat jullie hopelijk een hele gezellige eerste Sinterklaas vieren met elkaar!  

 

1. Voordat Sint en Piet in het land zijn

Vieren jullie dit jaar voor het eerste Sinterklaas, dan kunnen de komende weken erg spannend zijn voor je kindje. Je kunt je kindje voorbereiden op de komst van Sint en Piet door bijvoorbeeld samen een kalender te maken. Hierop kun je onder andere noteren wanneer Sint en Piet aankomen in ons land, op welke avonden de schoen gezet mag worden en wanneer het pakjesavond is. Om je kindje nog meer voor te bereiden, zou je ook kunnen vertellen dat er pepernoten en cadeautjes zijn en dat Sint en Piet ook weer naar Spanje teruggaan na 5 december. Doordat je kindje weet wat er aankomt, is de kans groter dat hij of zij meer geniet van alle Sint-en-Piet-activiteiten!

Tip: Je kunt iedere dag een sticker op de kalender plakken. Zo weet je kindje hoeveel nachtjes het nog slapen is tot de intocht, het zetten van de schoen en pakjesavond.


2. De intocht

Een kennismaking met Sint en Piet mag eigenlijk niet ontbreken. Maar ieder kindje reageert anders. Je kunt daarom kijken naar wat jouw kindje fijn vindt. Vind je kindje het superleuk en wil hij graag Sint en Piet een handje geven? Dan kun je lekker vooraan gaan staan. Kijkt jouw kindje liever van een afstand naar wat er allemaal gebeurt? Dan kun je kiezen voor een rustig plekje achteraan waar je met je kindje bespreekt wat jullie allemaal zien. Wat ook nog leuk kan zijn, is om de intocht te filmen. Dan kun je het op een later moment nog eens rustig samen terugkijken.

Tip: Is je kindje dol op Juf Roos en kijkt hij of zij graag naar filmpjes? Dan kun je samen de Sinterklaas-special van Juf Roos bekijken. Geen betere of gezelligere voorbereiding op de intocht dan dit! De special vind je hier.


3. De schoen zetten

Officieel mag je de schoen zetten vanaf het moment dat Sint en Piet in Nederland zijn. Dit jaar is dat op 13 november. Je zou je kindje twee keer per week de schoen kunnen laten zetten: halverwege de week en in het weekend. Sint en Piet moeten bij heel wat kindjes langs, dus iedere avond de schoen zetten wordt lastig. Vindt jouw kindje het Sinterklaasfeest erg leuk, maar toch ook spannend? Dan kun je samen aan de slag gaan met bijvoorbeeld een kleurplaat voor Sint en Piet voor in de schoen. Tijdens het kleuren kun je van alles vertellen over die lieve goede Sint én Piet. Zo bereid je jouw kindje voor op een gezellige pakjesavond en zijn jullie ondertussen gezellig samen bezig door te kleuren. Geen idee wat je moet (in)kleuren? Misschien is een Sinterklaaskleurplaat uit het doeboek van Juf Roos een leuk idee? 

Tip: Groot (lijkende) cadeaus (of een kleiner cadeau in een grotere doos) doen het altijd goed. Peuters zijn er dol op! Hoe groter (het lijkt), hoe beter. En hoe meer papier ervan afkomt, hoe leuker! Je zou eens een kijkje kunnen nemen bij Hema, daar hebben ze cadeautjes in allerlei vormen en maten en ook nog eens veel inpakpapier.

 
4. Knutsel je eigen Sinterklaas-versiering

Wie denkt aan Sinterklaas, denkt al gauw aan pepernoten, cadeautjes en Sinterklaasliedjes. Maar hoe leuk is het om je eigen versiering te maken voor Sinterklaas? Zoals de Mijterslinger. Je maakt hem door mijters te knippen uit rood papier. Knip twee lange stroken geel papier en   plak die op elkaar – zoals een kruis – op de rode mijter. Je zou ze nog verder kunnen versieren door er stickers of glitters op te plakken. Maak er zoveel als je wilt. Zijn ze klaar? Dan rijg je met draad en naald alle mijters aan een lange draad. Je kunt aan beide uiteindes van de draad een lus maken waarmee je de slinger ophangt. Je kunt er natuurlijk zoveel van maken als je wilt. Nog meer Sintsfeer in huis? Dan zou je tijdens het knutselen de gezellige Spotify playlist van Juf Roos aan kunnen zetten.

Tip: Je zou de playlist ook in de week vóór pakjesavond al eens aan kunnen zetten of als de Sint al in het land is. Zo leert je kindje de liedjes al een beetje en kan hij of zij ze meezingen op de feestelijke avond. Liever even geen muziek aan? Dan zou je de gezellige Sinterklaasverhaaltjes op kunnen zetten.

 
5. Pakjesavond

Of je ze nou speelt op pakjesavond zelf of vanaf het moment dat Sint en Piet in het land zijn: Sinterklaas-spelletjes zijn altijd leuk! Zoals pepernoot-sjoelen. Dat is net als gewoon sjoelen, maar dan met… juist pepernoten! De winnaar mag bijvoorbeeld als beloning de pepernoten in zijn of haar vakjes opeten, een cadeautje kiezen of een gedichtje (laten) voorlezen. Een ander leuk spel is Piet gym. Kan jouw kindje net zo goed klimmen als Piet? Je zou een parcours door jullie woonkamer kunnen maken: breng alle cadeautjes van de ene kant naar de kamer naar de kant door bijvoorbeeld te klimmen over de bank, via de stoelen en onder de eettafel door.

Natuurlijk staat pakjesavond in het teken van cadeaus. Om het feest te verlengen zou je de volgende dag kunnen ontdekken dat een suffe Piet nog een achtergebleven pakje heeft gebracht. Zo heeft je kindje nóg een keer plezier.

Tip: Pakjesavond is geen pakjesavond zonder Sinterklaasliedjes zoals ‘Zie ginds komt de stoomboot’ of ‘Sinterklaas kapoentje’. Willen jullie een gezellig muziekje aan? Je zou alle liedjes in deze speciale Sinterklaaslijst op kunnen zetten. Daarop staat ook het allernieuwste liedje van Juf Roos ‘De Sint is in het land’. Hoe leuk is dat?!

We hopen dat deze tips voor nieuwe inspiratie zorgen en je helpen om van het Sinterklaasfeest een succesvolle en gezellige avond te maken. Staat jullie pakjesavond ook in het teken van Juf Roos en Gijs? Laat het ons weten op Facebook en Instagram. We delen je foto’s graag ter inspiratie met andere papa’s en mama’s in Nederland. Wil je weten wanneer er nieuwe liedjes uitkomen van Juf Roos of ben je benieuwd naar de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan gratis in voor de Juf Roos Club. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte.

Veel plezier met jullie eerste pakjesavond samen!

Artikel afbeelding
Delen via: