Spelenderwijs leren? 5 Leuke video’s voor je kindje!

Lees hier de leukste tips over hoe je samen met jouw kindje spelenderwijs kunt leren! Spelenderwijs leren? 5 Leuke video’s voor je kindje!

Voor je kindje is spelen de belangrijkste manier om nieuwe dingen te leren. Ze leren zo snel veel verschillende vaardigheden. Door te spelen leren jonge kinderen de wereld om hen heen te begrijpen en ontdekken ze hun eigen kunnen. Bovendien is spelen een super leuke manier om de band met je kindje te versterken. Het is ons doel om je te helpen genieten van deze bijzondere periode en om juist in de eerste jaren samen herinneringen te maken. Daarom leert je kindje in iedere Juf Roos video wat nieuws. In deze blog zetten we 5 leuke en leerzame video’s voor jullie op een rij.

Video 1: Een lesje over kleuren en tellen

Wist je dat kinderen vaak al meer kunnen dan we denken? Ook al is je kindje nog klein, de kans is groot dat ze het leuk vinden om te leren over verschillende kleuren en zelfs al kunnen beginnen met tellen. De beste manier om te ontdekken of je kindje eraan toe is, is door het ze te laten proberen.  

In deze video waant je kindje zich in de schoolklas van Juf Roos. Rustig en met aandacht laat ze je kindje o.a. hardop de namen van de verschillende kleuren ballonnen op het schoolbord uitspreken. Rood, blauw, groen en geel.  

Daarna laat Juf Roos je kindje meetellen. Hoeveel groene ballonnen staan er op het bord? En hoeveel rode?

Je kunt je kindje natuurlijk alleen naar de video laten kijken, maar jullie kunnen het ook samen doen!

Video 2:  Een lesje over alles in huis

Deze videoles van Juf Roos is ontzettend leuk omdat het zo herkenbaar is voor je kindje. Deze les gaat namelijk over alles wat er in huis te vinden is. Je kindje leert zo de namen en functies van bijvoorbeeld een tafel, stoelen en een bed.

Juf Roos stelt rechtstreeks vragen aan je kindje. Dat maakt de les interactief en leuk. Samen kunnen jullie zoeken naar de antwoorden. Juf Roos vraagt bijvoorbeeld: “Als je lekker wil zitten, waar kun je dat dan het beste doen?” en “Als het donker wordt en ik wil een boekje lezen, wat zet ik dan aan?”

Het leuke aan deze les is dat je hem ook zonder video zo vaak kunt herhalen als je wil. Maak er een spelletje van en laat je kindje zo steeds weer nieuwe dingen ontdekken in en om het huis!

Video 3: Het ABC en rekenlied

Leren tellen is belangrijk en het zal je misschien verbazen hoe vroeg kinderen al getallen kunnen leren. Wist je bijvoorbeeld dat je kindje met 1 jaar al een aantal telwoorden kan leren kennen? Ze zullen nog niet begrijpen wat ze precies betekenen, maar ze vinden het wel leuk om ze na te zeggen. Hetzelfde geldt voor letters. Schrijven gaat natuurlijk nog niet op deze leeftijd, maar wennen aan letters kunnen ze wel. Als je kindje 2 is krijgen de letters en cijfers meer betekenis. Zo kunnen wat oudere 2-jarigen zelfs al een aantal cijfers achter elkaar opnoemen: 1,2,3.

In deze video zingt Juf Roos een liedje over het ABC en rekenen. Het liedje is bedoeld om je kindje te leren wennen aan letters en cijfers. Niet om je kindje al op deze leeftijd te leren rekenen en lezen. Hoe oud was jij toen je dit liedje voor het eerst hoorde?

Video 4: Zoek de schaduwen!

Ok, dit is eigenlijk geen video maar het is net zo leuk en leerzaam. Met dit leuke spel leert je kindje vormen herkennen en met elkaar associëren. Het stimuleert de fantasie en helpt verbanden te leren leggen.

Het leuke aan dit spel is dat je het echt samen met je kindje moet doen. Jij kunt je kindje uitdagen door bijvoorbeeld eerst de koe aan te wijzen en daarna te vragen op welke vorm de koe lijkt. Of eerst de molen aan te wijzen en daarna te vragen op welke vorm de molen lijkt.

Video 5: Samen leuke en leerzame liedjes zingen


Een andere leuke manier om je kindje spelenderwijs nieuwe dingen te laten leren is door samen te zingen. Niet voor niets zijn veel van de bekendste kinderliedjes eigenlijk lesjes op muziek. Denk bijvoorbeeld maar aan Hoofd, schouders, knie en teen of Deze vuist op deze vuist.

Zingen stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Door te zingen leert je kindje steeds weer nieuwe woorden. Daarom zingt Juf Roos steeds weer een nieuw liedje. Naast het vergroten van de woordenschat is het namelijk ook een leuke manier om kinderen bepaalde gewoontes en gedrag aan te leren. Om die reden wordt er op de peuter en kleuterschool bijvoorbeeld iedere dag Smakelijk eten gezongen. Door te zingen begrijpen kinderen makkelijk wat ze gaan doen, wat er van ze verwacht wordt of wat de juiste volgorde is.  

Meld je aan voor de Juf Roos Club!

Wil je iedere week tips voor leuke en leerzame activiteiten met je kindje in je mailbox ontvangen? Wordt dan gratis lid van de Juf Roos Club. Als je nu lid wordt ontvang je ook direct het ‘Grote Juf Roos doeboek!’ Dat jij en je kindje niet willen missen!

 

Artikel afbeelding
Delen via: