Waarom liedjes zingen met je kindje een goed idee is!

Je hebt het vast wel eens gehoord: muziek is goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar hoe zit dat dan precies? En waarom is het écht een goed idee om samen met je kindje te zingen, ook al vind je zelf dat het voor geen meter klinkt? Lees snel verder.

De oren van je baby zijn al vroeg tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Wist je dat je baby met 19 weken in je buik al kon horen? Vanaf dat moment is je kindje gewend geraakt aan allerlei geluiden om hem of haar heen. Ook aan jouw stem en die van je eventuele partner.

Na een paar maanden, vaak na ongeveer een half jaar, begint je baby te reageren op wat je zegt. In het begin kun je er waarschijnlijk nog maar weinig van verstaan, maar dat zal snel veranderen. De taalontwikkeling start bij kinderen namelijk tussen de zes en twaalf maanden. Je kindje zal steeds beter opletten wanneer je wat zegt en je proberen na te doen.

Vanaf dan gaat het snel. Na twaalf maanden kunnen de meeste kindjes zelfs al bepaalde woorden en zinnen begrijpen. Je kindje is in deze fase gek op geluiden, en ook op liedjes. Van zelf trommelen tot speelgoed dat geluid maakt en kinderliedjes: je kindje zal er met veel enthousiasme op reageren.

Naast dat je kindje geluiden en liedjes leuk vindt, helpt het ook bij de ontwikkeling. Omdat je kindje enthousiast wordt van muziek wil het dat enthousiasme graag delen. Dat maakt muziek een makkelijke en goede manier om contact te maken met je kindje. Daarnaast stimuleren liedjes met tekst de taalontwikkeling. Je kindje maakt zo namelijk kennis met steeds meer woorden en leert ze te begrijpen.

De liedjes van Juf Roos
Met die kennis in het achterhoofd maken we de liedjes van Juf Roos daarom ook voor kinderen van alle leeftijden, maar vooral voor de leeftijdsgroep van 0 tot 5 jaar. De liedjes ken je waarschijnlijk van vroeger, waardoor het makkelijk voor je is om mee te zingen.

Het is ons doel om je door middel van muziek te helpen genieten van deze bijzondere periode en om juist in de eerste jaren fijne herinneringen te maken, samen met je kindje. Uit ervaring weten we dat je als ouder van een peuter of kleuter daar af en toe wel wat hulp bij kunt gebruiken, ook als het gaat om het stimuleren van spelenderwijs leren.

Beluister alle liedjes op Spotify
Alle liedjes van Juf Roos zijn gratis te beluisteren via Spotify. Je vindt meteen alle nummers en speciale afspeellijsten. Denk bijvoorbeeld aan een handige afspeellijst voor wanneer jullie op vakantie gaan, of als je kindje jarig is.

Bekijk de liedjes en video’s op Youtube via onze site!
Wil je de liedjes liever met een video erbij bekijken? Dat kan ook! De meeste liedjes hebben een speciale video op Youtube. Kijk maar eens bij de aflevering met alle slaapliedjes! Daarin vliegen Juf Roos en Gijs naar de maan. En bij Drie kleine visjes in de video over alle dieren, gaan ze naar de bodem van de zee! Door te kijken en te luisteren, leert je kindje de geluiden ook nog eens associëren met de beelden die erbij horen.

Oh, en wat misschien fijn is om te weten: het maakt je kindje helemaal niets uit of je zingt zoals Juf Roos of dat het helemaal nergens naar klinkt. Jouw stem is vertrouwd en daarom altijd fijn om te horen.

Veel plezier samen!

 

Artikel afbeelding
Delen via: